Een ei is heel veelzijdig. En iedere keer dat je een ei anders bereid, smaakt het ei anders en ziet het er ook anders uit.
Dat is leuk voor de variatie.
Koken
Een ei kun je natuurlijk gewoon koken. En ook daarin kun je variëren.
Wil je een zacht ei dan moet je het ei korter koken. Wil je een hard ei dan moet je het ei langer koken.
Een ei kunnen met koud of met kokend water worden opgezet. Als je kiest voor kokend water is de kooktijd nauwkeuriger vast te stellen.
Het risico dat de schaal stuk gaat tijden het koken is groter.
Voor een zacht ei moet het ei tussen de 3 - 4 minuten koken.
Voor een halfzacht ei moet het ei tussen de 5 - 6 minuten koken.
En voor een hard ei moet het ei 8 minuten koken.
Eieren moeten tijdens het koken volledig onder water staan.
Laat het water zacht koken, zodat de eieren niet tegen elkaar stuk stoten.
Een ei kook je in zacht kokend water. Aan het kokende water voeg je de eieren toe. De eieren moeten geheel onder water staat.
Mocht de schaal van het ei kapot gaan? Dan kun je een beetje zout of azijn toevoegen aan het water. Daarmee voorkom je dat het ei leegloopt.
Bakken
Het bakken van eieren gebeurt in vet en in een open pan.
Het vet kan boter of olie zijn en de pan is meestal een koekenpan.
Bij een gebakken ei is het niet de bedoeling dat er een bruine korst ontstaat.
Je kunt het ei aan een kant bakken voor een spiegelei.
Om de boven en de onderkant gelijkmatig gaar te krijgen kun je de koekenpan met een deksel afdekken.
En je kunt het gebakken ei aan twee kanten bakken.
Omelet
Een omelet wordt gebakken in een hete pan, waarbij de gare rand van de omelet met een vork van de pan wordt losgemaakt. Het rauwe deel van het ei komt in aanraking met de hete pan en wordt zodoende ook gaar. De omelet wordt op deze wijze snel gebakken zonder dat ze te droog wordt. De omelet mag licht bruin zijn.
Het is lekker om je omelet te vullen met stukjes groenten en kruiden.
Roerei
Bij de bereiding van roerei worden de eieren losgeklopt met vocht en in een steelpan zacht en al roerend langzaam gebakken. De reeds gare stukjes ei worden voortdurend van de bodem losgemaakt. Het eindresultaat bestaat uit zacht stukjes net gestold ei, dat niet gekleurd is.
Gepocheerd ei
Het pocheren van eieren vindt plaats in een pan waaraan azijn is toegevoegd.
Deze manier van bereiding werkt het best met verse eieren.
Breekt het ei boven een kommetje en laat het ei voorzichtig in het water glijden.
De eieren moeten zo snel mogelijk stollen waar bij het eiwit om de eidooier wordt gevouwen. De dooier moet vloeibaar blijven, maar als je dat niet wilt dan kun je het ei ook langer laten garen.
De pocheertijd is ongeveer 3 minuten.
In het programma staan verschillende recepten met ei. Je kunt ze maken voor de variatie.
Maar je kunt ook je eigen variant maken. Op het gebied van omeletten kun je eindeloos variëren.